Almanya’nın 28 yıllık PKK yasağı
Kasım ayında Almanya çapında yapılacak eylem ve gösterilere çağrı
PKK Yasağını Kaldırın!
Savaşı Sonlandırın – Siyasi Çözümü Destekleyin!
Kasım ayında, o zamanki federal hükümetin Kürdistan İşçi Partisi’ni (PKK) yasaklamasının üzerinden 28 yıl geçmiş olacak. O zamandan beri bu yasak, Alman siyaseti tarafından sadece sürekli hale getirilmedi, daha da yoğunlaştırıldı. Şu anda Almanya’da 10 Kürt aktivisti siyasi tutsak. Genel olarak 2016-2020 yılları arasında PKK üyeliği ve partiye destek suçlamasıyla toplamda 786 soruşturma açıldı.
Kürtlere karşı on yıllardır süren bu baskının siyasi, kültürel ve de fiziksel ve psikolojik sonuçları görülmemiş boyutlara ulaştı ve baskıdan başka hiçbir gerçekliği bilmeyen birkaç nesil yetişti. Geçen süre, açılan binlerce dava, yüzlerce tutuklama, derneklere ve özel evlere sayısız baskın, Alman vatandaşlığına alınmama, sınır dışı etme tehditleri, sığınma statüsünün geri alınması, Kürtlerin sözde terör davalarında kilit tanık olarak kullanılmasıyla gibi suistimallerle damgalandı.
Bu sayılanlar, Kürt halkını genel şüphe altına alan ve uzun süredir sürekli daha da yoğunlaşan “güvenlik mimarisi” için araçsallaştırılan acı gerçeklerden sadece bir bölümdür. Neticede bu durum, Almanların Türk devletine yaptığı silah satışları, Alman hükümetinin Türkiye’nin Rojava / kuzeydoğu Suriye ve Güney Kürdistan / Kuzey Irak’a yönelik kanunsuz saldırılarına sessiz kalarak onaylaması, Erdoğan‘ın demokratik muhalefete yaptığı zulme tepki göstermemesi, Ankara ile mültecileri tecrit etmek için insanlık dışı antlaşmalar yapmak gibi egemen siyasetlere karşı çıkan ve ısrarla yaraya parmak basan herkesi etkiliyor.
Kürt hareketi, son yıllarda Ortadoğu’da önemli bir istikrar faktörü olduğunu kanıtladı. PKK, sözde İslam Devleti’nin uyguladığı teröre karşı bir kale gibidir ve aynı zamanda, kadınların ve kadın haklarının merkezi bir rol oynadığı demokratik, çoğulcu, kendi kendini yöneten yapıların organizatörüdür. Almanya’da yaşayan Kürtler de bu ilerici politikayı savunmakta ve faaliyetleriyle Kürt sorununun çözümü olarak PKK’nin demokrasi ve barışı esas alan siyasi çabalarını desteklemektedirler.
PKK’yi ‚terörizm‘le suçlamak, siyasi çalışmalarını sabote etmek ve meşru taleplerine destek vermeyi kötü birşeymiş gibi yansıtmak artık devlet dogması olmaktan çıkmalı. Bu nedenle, Alman Federal Hükümeti‘nin Kürt hareketiyle ilgili olarak net bir rota değişikliğine acilen ihtiyacı var. Son birkaç yılda Avrupa’da bu konuda ilk olumlu kararlar alındı. 28 Ocak 2020’de Brüksel’deki Belçika Devleti Yargıtay‘ı, İstinaf Mahkemesi’nin Mart 2019’da verdiği PKK’nın “terör örgütü” olmadığı, aksine silahlı çatışmanın bir tarafı olduğuna dair kararını onadı. Ayrıca PKK’nin 2014-2017 yılları arasında Avrupa Birliği terör listesine haksız bir şekilde dahil edildiğine karar verdi. Bu karar, Avrupa Birliği Adalet Divanı tarafından Kasım 2018’de verilmişti. Bu ilk ve küçük adımlar, PKK’ye karşı Avrupa hukukunda önemli ve bir o kadar da doğru değişimlerdir. Kürt sorununu tarihsel olarak gelişmiş bir toplumsal sorunun sonucu olduğunu kabul etmekteler ve meşhur ‚terörle mücadelenin‘ her türden siyasi çıkar için kullanılabileceği dogmasından kopuyorlar. Bunlar, Kürt sorununa siyasi bir çözüm bulmak ve Kürdistan’daki savaşı en nihayetinde bitirmek için asgari koşullardır.
Federal Almanya Cumhuriyeti’nde PKK yasağının kaldırılması ve PKK’nin Avrupa Birliği’nin terör listesinden çıkartılması, diyalog ve Kürt sorununun çözümü yolunda önemli adımlar olacaktır. Bu nedenle 27 Kasım 2021’de Berlin’de alanlara çıkacağız. PKK’nin sürekli kriminalize edilmeye çalışılmasından vazgeçilmesi için geniş bir sivil toplum dayanışması çağrısında bulunuyoruz.
27 Kasım 2021’de Berlin’deki eyleme katılın. Bu, PKK yasağına karşı ülke çapındaki eylem haftasının (22-27 Kasım) bir parçası olarak gerçekleştirilecek. Eylem haftasının bir parçası olarak şehirlerinizde başka hangi eylemlerin gerçekleştirileceğini öğrenin ve destekleyin.
Not: Bu çağrıyı imzalayan gruplar ve / veya eylemleri destekleyenler
info@verbot-aufhaben.de adresinden iletişime geçebilirler.